Matcha – cudowne właściwości i zastosowanie japońskiego eliksiru zdrowia

Matcha – cudowne właściwości i zastosowanie japońskiego eliksiru zdrowia

Matcha, nazywana często najzdrowszą herbatą na świecie, posiada niezwykle intensywny zielony kolor i charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami. To popularny napar z proszku zielonej herbaty, którego smak jest słodkawy, a konsystencja aksamitna. To właśnie ten napój spożywany jest przez Japończyków podczas tradycyjnego obrzędu parzenia herbaty.

Rytuał parzenia herbaty zwany chanoyu ma wielkie znaczenie w kulturze Japonii. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ceremonia ta dotyczy tylko jednego rodzaju herbaty, a mianowicie matchy. Popularyzatorem spożycia i produkcji matchy byli buddyjscy mistrzowie Zen, którzy ukształtowali obrządek chanoyu. Mimo że custom proszkowania liści herbacianych był znany już w Chinach i używany do ułatwienia handlu tym surowcem, dziś uważamy matchę za produkt japoński. Najwyższej jakości matcha pochodzi z prefektur Uji w Kioto oraz Nishio w Aichi. Choć na rynku dostępna jest także chińska „matcha”, nie jest to produkt oryginalny.

Matcha jest tradycyjną zieloną herbatą, która po wysuszeniu jest mielona w kamiennych młynach do postaci proszku. Dzięki temu procesowi, skoncentrowana matcha ma silniejsze właściwości niż zwykły napar z liści herbacianych. Dodatkowo, uprawa matchy jest unikalna – krzewy herbaciane są przykrywane specjalnymi matami, co stymuluje produkcję chlorofilu i aminokwasów (głównie L-teaniny), co sprawia, że roślina staje się słodsza i bogatsza w przeciwutleniacze. Chociaż matcha zdobywa coraz większą popularność w Europie, ze względu na jej wyższą cenę (30-40 gramów kosztuje około 70 zł), może to odsuwać potencjalnych konsumentów.

W matchy znajdziemy wszystkie składniki obecne w tradycyjnej zielonej herbacie, ale w wyższym stężeniu. Filiżanka tego napoju dostarczy nam zwiększoną ilość witamin (A, B, C, E, K, PP), soli mineralnych (cynk, mangan, miedź, potas, wapń) oraz takich substancji jak flawonoidy, aminokwasy, alkaloidy (teofina i teobromina), kumaryny, garbniki, lecytyna i katechiny. Zawartość tych składników w matchy jest tak duża, że posiada ona 137 razy większy potencjał antyoksydacyjny niż zwykły napar z zielonej herbaty.